Η Ιστορία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρακα “Η ΠΗΓΗ”
Η ιστορία του Συλλόγου «ΠΗΓΗ», αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ιστορία του Γέρακα. Αν και η λειτουργία του είχε αρχίσει από το 1964, ως επίσημη ημερομηνία ίδρυσης έχει καταχωρηθεί η 30η Απριλίου 1975, όπου συστάθηκε το πρώτο Δ.Σ. και γράφτηκε και το πρώτο Πρακτικό, το οποίο αποτελείτο από 27 άρθρα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Η ΠΗΓΗ”, είναι ο Παλαιότερος Σύλλογος του Γέρακα. Οφείλει το όνομα του στην πηγή νερού που βρίσκεται στο κέντρο του Γέρακα και που στα παλιά χρόνια αποτελούσε πηγή ζωής για τους Γερακιώτες ως μόνη πηγή υδροδότησης.
Το πρώτο Δ.Σ. αποτελούσαν οι:
Λαγκώνης Ισίδωρος – Πρόεδρος
Μάνδαλης Λουκάς – Αντιπρόεδρος
Μωϋσίδης Θεόδωρος – Γραμματέας
Ιωάννου Νικόλαος – Ταμίας
Mέλη : Βούξινος Δημήτρης, Γιαννάκου Σπύρος, Λάμπρου Ηρακλής, Δαρμής Γιώργος, Μανιάτης Σταύρος.
Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του και πριν ο Γέρακας αποκτήσει τη μορφή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το εξωραϊστικό του έργο ήταν τεράστιο για την εποχή. Δρόμοι, παιδικές χαρές, ηλεκτροδότηση, κάποια από τα έργα του. Στα μετέπειτα χρόνια το Εξωραϊστικό έργο περιορίζεται και δίνει τη θέση του στο Πολιτιστικό. Σήμερα η βασική του δράση είναι η μηνιαία έκδοση της εφημερίδας Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ.”
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Στην αρχή o Γέρακας ήταν αγρόκτημα, μετά έγινε συνοικισμός, στη συνέχεια προάστιο και σήμερα είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Κάποιοι από τους σημερινούς κατοίκους μεγάλωσαν μαζί της. Ο πληθυσμός της στην απογραφή του 2001 ήταν 13.921 κάτοικοι, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τις 30.000 κατοίκους.
Την εποχή που άρχισε να αναπτύσσεται και ενώ η απόσταση από το κέντρο της Αθήνας ήταν μόλις δώδεκα χιλιόμετρα, ο Γέρακας ζούσε κυριολεκτικά στο σκοτάδι, εφ’ όσον δεν υπήρχε ηλεκτρισμός, δεν είχε δρόμους παράμόνο μονοπάτια, δεν είχε τηλέφωνο, δεν είχε νερό, εκτός από το τρεχούμενο νερό της Πηγής. Δεν είχε σχολεία, αρκεί να αναφέρουμε, ότι το πρώτο αυτοσχέδιο Δημοτικό Σχολείο, δημιουργήθηκε μέσα στο άλλοτε μικρό εκκλησάκι της Παναγίτσας, στη συμβολή Λ. Μαραθώνος και Λ. Σπάτων και βέβαια καμία Δημοτική ή έστω Κοινοτική Αρχή. Οι προσπάθειες κάποιων ανθρώπων στα 1964, 1967, 1969 να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο της περιοχής, σκοντάφτει στις δύσκολες πολιτικές εποχές που διάγει η χώρα μας.
Στις 30 Απριλίου του 1975 όμως, μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, δημιουργείται ο Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η ΠΗΓΗ». Πρώτος Πρόεδρος είναι ο Ισίδωρος Λαγκώνης ο οποίος εκλέγεται δια βοής. Οι άνθρωποι οι οποίοι δημιούργησαν το Σύλλογο «Η ΠΗΓΗ», μέχρι ο Γέρακας να σχηματίσει Κοινότητα, έκανε χρέη Κοινότητας, εφ’ όσον ασχολήθηκε με την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, όπως η κατασκευή δρόμων, ηλεκτροδότηση και η ύδρευση της περιοχής. Τοποθέτησε τον πρώτο κοινόχρηστο κρουνό, διευθέτησε τα όρια της περιοχής και την παραχώρηση οικοπέδων για την ανέγερση σχολείων, κατασκεύασε το μνημείο των Ηρώων. Κάποιες φορές η εφευρετικότητα των ανθρώπων του Συλλόγου είναι αξιοπρόσεκτη. Τοποθετούν βαρέλια οικοδομής σε διάφορα σημεία του Γέρακα για την περισυλλογή των σκουπιδιών. Λένε τα κάλαντα προκειμένου να διαθέσουν ταχρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων, τα οποία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενώ οι δρόμοι του Γέρακα, γίνονται αδιάβατοι από τις λάσπες με την πρώτη βροχή, συνεργάζονται με τους κατοίκους και αποφασίζουν να πληρώσουν ο κάθε ένας το κομμάτι, μπροστά από το σπίτι του και ρίχνουν χαλίκι 3Α. Αυτά και άλλα πολλά είναι μερικά από τα θέματα που έφερε εις πέρας ο Σύλλογος «ΠΗΓΗ», μέχρι το 1979, που ο Γέρακας δημιούργησε δική του Κοινότητα με πρώτο Κοινοτάρχη το Σπύρο Γιαννάκου.
Στη συνέχεια από Εκπολιτιστικός Σύλλογος θα γίνει Πολιτιστικός και θα ασχοληθεί με πολιτιστικά δρώμενα όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α. Όμως και πάλι θα περάσει μπροστά με μία κίνηση αρκετά προωθημένη γιατην εποχή. Το 1981 Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Φώτης Μαζίτσος όπου έχει την ιδέα για την δημιουργία μιας εφημερίδας. Είναι η «Φωνή του Γέρακα» η οποία κυκλοφορεί τον Μάρτιο του ιδίου χρόνου. Η έκδοσή της είναι μηνιαία, ωστόσο τους επόμενους μήνες θα γίνει περιοδική, ώσπου για οικονομικούς λόγους θα ανασταλεί. Θαε πανέλθει όμως το 1987 όταν Πρόεδρος θα είναι ο Δημήτρης Καρράς. Έκτοτε κυκλοφορεί ανελλιπώς σε μηνιαία βάση και παραμένει η σημαντικότερη δραστηριότητα του Συλλόγου και η μοναδική εφημερίδα που εκδίδεται στη περιοχή του Γέρακα.
Τελειώνοντας την αναφορά στο Σύλλογο “ΠΗΓΗ”, εκτός από την έκδοση της εφημερίδας, μια άλλη σημαντική δραστηριότητα, είναι η έκδοση και κυκλοφορία του Βιβλίου «Η Ιστορία του Γέρακα και της Πηγής». Ένα βιβλίο στο οποίο καταγράφεται η δημιουργία και η πορεία της πόλης του Γέρακα καθώς και του Συλλόγου «ΠΗΓΗ». Στο μεταξύ ο Γέρακας είναι Δήμος από το 1990. Πρώτος Δήμαρχος είναι ο Γιάννης Παπαδογεωργάκης, ο οποίος ανέλαβε την πόλη από Κοινοτάρχης, διαδεχόμενος τον Σπύρο Γιαννάκου και παρέμεινε επί εικοσιπέντε συνεχή χρόνια. Παρ’ ότι ο Γέρακας βρίσκεται σε εξελικτική πορεία, ωστόσο δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο σχέδιο πόλης, εκτός από ένα μικρό κομμάτι που ανάγεται στα 1936.
Εξωραϊστικές δραστηριότητες
• Τοποθέτηση αυτόματου σηματοδότη στην θέση Παναγίτσα.
• Ασφαλτόστρωση δρόμων και επίστρωση χωματόδρομων με χαλίκι 3Α
• Αγορά δενδρυλλίων και δενδροφυτεύσεις
• Κατασκευή Ηρώου Πεσόντων
• Αγορά και αποκατάσταση καμένων λαμπτήρων στους δρόμους του Γέρακα.
• Τοποθέτηση τριών Δημόσιων κρουνών ΟΥΛΕΝ.
• Ευπρεπισμός του Κοιμητηρίου.
• Κατασκευή παιδικής χαράς στην περιοχή της πηγής.
• Χρηματοδότηση για περίφραξη σχολείου στο Γαργηττό.
• Χρηματοδότηση για αγορά λαμπτήρων προκειμένου να ηλεκτροφωτιστεί η Λ. Μαραθώνος, από το σημείο «Παναγίτσα» έως τα όρια του Γέρακα στη Παλλήνη.
• Χρηματοδότηση για αγορά πετρελαίου στα σχολεία του Γέρακα
• Τοποθέτηση δεκαπέντε (15) βαρέλια οικοδομής σε διάφορα σημεία του Γέρακα προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκομιδή απορριμμάτων πριν ακόμα ο Γέρακας γίνει Κοινότητα.
• Προσπάθειες για Πόσιμο νερό, Δημιουργία Κοινότητας, Ηλεκτροδότηση, Δημιουργία Ιατρείου, Εκλογικού Κέντρου, Αποδέσμευση χώρων για ανέγερση σχολείων, Αποχέτευση.
Σημαντικές δραστηριότητες του Συλλόγου «ΠΗΓΗ» 1975 – 2017
Οι δραστηριότητες του Συλλόγου ΠΗΓΗ στη διάρκεια που ο Γέρακας δεν διέθετε Αυτοδιοικητική Αρχή ήταν Εξωραΐστηκες και Πολιτιστικές. Τα τελευταία χρόνια είναι Πολιτιστικές.
Πολιτιστικές δραστηριότητες
• Έκδοση της εφημερίδας ««Η Φωνή του Γέρακα». Από το 1981 μέχρι σήμερα.
• Έκδοση του βιβλίου «Η Ιστορία του Γέρακα και της Πηγής». Συγγραφείς Δέσποινα Δαλιάνη – Άγγελος Κοκκαλιάρης.
• Αναζήτηση και δημιουργία αρχείου φωτογραφιών από τον παλιό Γέρακα.
• Λογοτεχνικές βραδιές, τιμητικές εκδηλώσεις στους ποιητές, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκος Καβαδία κ.α. Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο, το Ρεμπέτικο τραγούδι, τη Σμύρνη, το Στέλιο Καζαντζίδη.
• Συμμετοχή στο καρναβάλι όταν γινόταν, με άρματα και κοινωνικά μηνύματα, όπως την Επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και την αποκατάσταση της Πηγής του Γέρακα.
• Εικαστικό Εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες
• Εκθέσεις φωτογραφίας και παλαιών εγγράφων στη Πλατεία του Γέρακα, στην αίθουσα του Συλλόγου και στο 5ο Δημοτικό, με την συνεργασία Συλλόγων, Σχολείων και άλλων Φορέων.
• Εκδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος – Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων -Σεμινάρια Δημοσιογραφίας – Εικαστικές δράσεις
• Κοινωνική συνεισφορά (Οικονομική στήριξη σε Ιδρύματα, Κοινωνικό παντοπωλείο, Ευπαθείς ομάδες, Σχολεία )
• Διοργάνωση Bazaar για Κοινωφελείς σκοπούς
• Ψυχαγωγικές εκδηλώσεις (Συνεστίαση – Γιορτή Πρωτομαγιάς – Αποκριές)