Ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε, την από καιρό υποσχόμενη, επίσκεψη στο ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ την Παρασκευή 17/05/2024. Τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά, ξεκινήσαμε από τα γραφεία του Συλλόγου, με όχι και τόσο καθαρό ουρανό. Στην διαδρομή μας απολαύσαμε το ωραίο πράσινο, όσο ακόμα σώζεται, στις παρυφές του Πεντελικού Όρους και φτάνοντας στον προορισμό μας, θαυμάσαμε την απίστευτη θέα στην Αττική και ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.
Ο κ. Δρ. Βαγγέλης Κολοκοτρώνης, Αστρονόμος Ε.Α.Α., ο άνθρωπος που φρόντισε την ομάδα μας, με την απλότητά του και την προθυμία του, μας περίμενε έξω από το θαυμάσιο κτίριο του Αστεροσκοπείου.
Λίγα λόγια για το κτίριο του Αστεροσκοπείου: Ο θόλος του, διαμέτρου 14 μ., είναι χτισμένος από το διάσημο πεντελικό μάρμαρο, η οροφή του είναι περιστροφική ενώ το δάπεδο, εσωτερικά του κτιρίου, ξύλινο, ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με το πού χρειάζεται να στοχεύσει το τηλεσκόπιο κάθε φορά.
Στην συνέχεια περάσαμε στην αίθουσα του ισογείου, όπου συμμετείχαμε σε μια θαυμάσια διαδραστική ομιλία, με την βοήθεια προβολής, που πραγματεύονταν τις σχέσεις Γης – Σελήνης, τι είναι τα αστέρια, σε τι διαφέρουν από τους άλλους πλανήτες, τα μεγέθη και τα χρώματά τους, τη ζωή και το θάνατό τους, τη σημασία τους για την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν αλλά και τι είναι το σύμπαν, τι είναι ένας γαλαξίας, πόσοι υπάρχουν στο παρατηρούμενο σύμπαν και πολλά ακόμα. Ο ομιλητής ΔΡ. Λάζαρος Κουτουλίδης Αστροφυσικός Ε.Α.Α. & Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης, με τον καθαρό και απλό λόγο του, μας συνεπήρε, μας διέγειρε το ενδιαφέρον και ξύπνησε ερωτήματα με τα οποία συμμετείχαμε ενεργά.
Στην συνέχεια παρακολουθήσαμε μια εκπαιδευτική ταινία αστρονομικού περιεχομένου για το σύμπαν, τον Ήλιο και τα επιτεύγματα του Ανθρώπου, και ειδικότερα την παρατήρηση του Κρόνου από το διαστημικό σκάφος Cassini, το πρώτο σκάφος που τέθηκε σε τροχιά στο σύστημα του Κρόνου.
Τέλος, μιας και όπως φάνηκε η τύχη ήταν μαζί μας, ο Αττικός ουρανός καθάρισε, σταμάτησε η ψιλή βροχή, έφυγαν τα σύννεφα, έτσι, καιρού επιτρέποντος, ανεβήκαμε στον επάνω όροφο, στο θόλο, που φιλοξενεί το ιστορικό τηλεσκόπιο NEWALL, το οποίο κατασκευάστηκε το 1869 και βρήκε τη θέση του στην Πεντέλη το 1958 και έκτοτε άλλαξε τα δεδομένα της Ελληνικής αστρονομίας· έχει μήκος 9 μ. και συνολικό βάρος 16 τόνων και μπορέσαμε , με την Βοήθεια των κων Κουτουλίδη, Κολοκοτρώνη και του κου Μπουρνέλη Γιώργου, Ερασιτέχνη Αστρονόμου, να παρατηρήσουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την Σελήνη.
Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας, για την μεγάλη συμμετοχή τους.
Ευχόμαστε και σε άλλες δραστηριότητες που θα σας δημιουργούν ανάλογα, ευχάριστα συναισθήματα.